Historiek

Tuinhier Roeselare is de huidige naam van onze tuiniersvereniging. De vereniging werd officieel opgericht in 1908, als het Werk van den Akker en den Haard, na al een hele voorgeschiedenis als losse werking. We waren er zelf niet bij, maar onze archieven gaan alvast terug tot 1904. In 1907 waren er al gelijkaardige afdelingen te vinden in Sint-Joost-ten-Node, Namen, Gent, Antwerpen, Gistel, Dendermonde en Sint-Niklaas. In de grotere steden draaide de werking meer rond de volkstuinen voor de arbeiderswijken.

In de kleinere steden zoals Roeselare ging het meer om de gewone man te leren zichzelf in zijn onderhoud te voorzien.
Kwatongen beweren dat ze daardoor minder op café zouden zitten...

In 1980 werd de nationale organisatie gesplitst in een Vlaams en Franstalige afdeling. De Vlaamse afdelingen kozen de naam De Vlaamse volkstuin. in 2014 werd de naam gewijzigd naar Tuinhier.

Wist je dat:

  • de tuinbouwschool VABI bijna 100jaar geleden opgericht werd door bestuursleden van Tuin Hier Roeselare?

  • onze collega- tuin en natuurorganisatie VELT in de jaren 1970 werd opgericht door een bestuurslid van Tuin Hier Roeselare?

  • er ook een Tuin Hier Rumbeke bestaat?

wil je meer weten over de nationale en internationale geschiedenis van volkstuin verenigingen? Neem dan een kijkje op de website van Tuinhier nationaal

Om deze lange geschiedenis niet verloren te laten gaan, werd ons historisch archief in 2008 overgedragen aan KADOC, het documentatie- en onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.